Αντιπυρική Περίοδος 2022

Ξεκινάει την 1η Μαΐου και σταματά την 31 Οκτωβρίου η αντιπυρική περίοδος 2022. Μεταξύ άλλων μέτρων, φέτος νομιμοποιείται πλέον το «αντιπύρ», η πολυσυζητημένη μέθοδος που τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο. 

Στα νέα μέτρα το αντιπύρ και το Σώμα των Δασοκομάντος

Φέτος, νομιμοποιείται η πολυσυζητημένη μέθοδος πυρόσβεσης «αντιπύρ» με άρθρο νόμου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναφέρει: «Σε περίπτωση υπαίθριας εν εξελίξει πυρκαγιάς, η οποία λαμβάνει διαστάσεις ή ενέχει κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης, εξαιτίας της οποίας υφίσταται κοινός κίνδυνος για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον και κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαίο, επιτρέπεται η χρήση φωτιάς από το Πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσβεσή της, υπό τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφεραν ότι στόχος είναι να είναι έτοιμη η ΚΥΑ μέσα στην φετινή αντιπυρική περίοδο και να συνδυαστεί με την λειτουργία του νέου Σώματος των Δασοκομάντος που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές Ιουνίου, και θα έχει, εκτός των άλλων, εκπαιδευτεί και στην χρήση του «αντιπύρ», μαζί και με πυροσβέστες άλλων υπηρεσιών.

Καθαρισμοί οικοπέδων έως 30 Απριλίου

Όσον αφορά στον καθαρισμό των ιδιόκτητων οικοπέδων μέσα σε οικισμούς, η διάταξη που υπεγράφει, αναφέρει ρητά ότι αυτό θα πρέπει να έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή μια μέρα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κ.λπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ – Βήμα

 

Union Security Ασφαλώς δίπλα σας!