Βοηθώντας το παιδί να χρησιμοποιήσει το AI

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και διαρκώς εμφανίζονται νέα προγράμματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο των ενηλίκων όσο και των νέων. Καθώς αυτά τα εργαλεία γίνονται πιο διαδεδομένα, είναι σημαντικό να μιλάτε με τα παιδιά για την υπεύθυνη και κατάλληλη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Μιλήστε για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, που δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να είναι πιο δημιουργικά, να μάθουν νέες δεξιότητες, ή και να υποστηρίξουν τις ατομικές μαθησιακές τους ανάγκες. Ανάλογα με την εφαρμογή, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για καθημερινές εργασίες, από την εύρεση ιδεών για διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες, τη μετάφραση κειμένων σε άλλη γλώσσα, μέχρι και τη διόρθωση λαθών σε μαθηματικές πράξεις. Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τη ύπαρξη της τεχνολογία AI. Βάλτε τους να σκεφτούν πώς τα προγράμματα θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν με ασφαλή τρόπο.

Τονίστε όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν και κίνδυνοι από τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, πολλά chatbots όπως το GTP έχουν σχεδιαστεί για να συνομιλούν σαν άνθρωποι, κάτι που μπορεί να  κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν μια κοινωνική αλληλεπίδραση, χωρίς όμως πραγματικά να έχουν. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν, ότι αλληλοεπιδρούν με προγράμματα και όχι με ανθρώπους με συναισθήματα.

Εξηγήστε τους, ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες δεδομένων, επομένως τείνουν να συλλέγουν πολλές πληροφορίες χρηστών. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητο ενός παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει τη μη κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών και τη λήψη άδειας  πριν από τη δημοσίευση οτιδήποτε σχετικό με άλλους.

Δοκιμάστε μαζί εργαλεία AI

Είναι καλή ιδέα τα παιδιά να δοκιμάσουν και να χρησιμοποιήσουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης με την υποστήριξη ενηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν εργαλεία που δε θα τους εκθέσουν σε κάτι ακατάλληλο. Η δοκιμή τους μαζί μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν πως τα συγκεκριμένα εργαλεία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ή επιβλαβή.

Μιλήστε για παραπλανητικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σχεδιάζονται από ανθρώπους. Χρησιμοποιούν επίσης δεδομένα που δημιουργήθηκαν αρχικά από ανθρώπους και δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις στην κοινωνία. Πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να  παρέχουν μεροληπτικές ή εσφαλμένες πληροφορίες. Η τεχνολογία δεν είναι τέλεια και μπορεί να κάνει πολλά λάθη. Εξηγήστε το αυτά στα παιδιά και βοηθήστε τα να μάθουν να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη.

Κάντε συζητήσεις για λογοκλοπή

Πολλά δημοφιλή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, δημιουργούν κείμενο και εικόνες, τα οποία τα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιήσουν για σχολικές εργασίες. Αυτά τα προγράμματα δεν παρέχουν πηγές για τις πληροφορίες τους, επομένως ενδέχεται να περιέχουν ανακρίβειες και λάθη.

Εξηγήστε στα παιδιά  ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για μαθητική εργασία είναι λογοκλοπή δηλαδή απάτη. Αντίθετα, κατευθύνετε τα προς εκπαιδευτικά εργαλεία που τους βοηθούν να χτίσουν πάνω σε αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο. Τα κατάλληλα για την ηλικία εργαλεία AI μπορούν να συμπληρώσουν τη μάθησή τους, αλλά όχι να την αντικαταστήσουν.

Μείνετε ενημερωμένοι

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από τα προγράμματα και τις χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, γιατί όπως επισήμανε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπει στα Προγράμματα Σπουδών. Για το σκοπό αυτό, η UNESCO δημοσίευσε την πρώτη παγκόσμια καθοδήγηση για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση και την Έρευνα, στην οποία ζητά να τεθεί ένα όριο ηλικίας 13 ετών για τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην τάξη και ζητά την κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε αυτό το θέμα.

 

Σχετικά άρθρα

 

Union Security, Ασφαλώς δίπλα σας.