fire-protection-1100-550

Προστασία για την αντιπυρική περίοδο: ατομική ευθύνη – συλλογικό καλό

Αντιπυρική περίοδος: Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια, σύμφωνα με τα στατιστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Διαβάστε 7 απλές συμβουλές για την προστασία της περιουσίας μας, ατομικής ή δημόσιας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

 

«Οι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα, όταν έχει νηνεμία, να νομίζουν ότι δεν θα έρθει ποτέ καταιγίδα και δεν προετοιμάζονται»
Νικολό Μακιαβέλι

 

Τι είναι η αντιπυρική περίοδος;

Η αντιπυρική περίοδος είναι το χρονικό διάστημα από τη 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου ενός έτους, κατά το οποίο ο κίνδυνος πυρκαγιάς, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτό, είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι εθελοντές, καθώς και όλοι οι φορείς που συνδράμουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Σε ετοιμότητα οφείλει να είναι και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, ως πολίτης. Υποχρέωση μας είναι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο την προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας πλούτου.

Συγκεκριμένα:

– Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
-Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
-Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
-Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
-Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
-Συλλέγουμε τα γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια εκτεθειμένα, κίνδυνος ανάφλεξης.

Η προστασία των δασών και των περιουσιακών μου στοιχείων δεν είναι αποκλειστικό έργο της πυροσβεστικής και της ασφαλιστικής μου εταιρείας. Αποφεύγω κάθε μία από τις παραπάνω ενέργειες, κι έτσι ελαχιστοποιώ την πιθανότητα  μου συμβούν κακοτοπιές. Η πρόληψη είναι ατομική μου ευθύνη, η οποία οικοδομεί το καλό του συνόλου.