Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Ειδικότερα, αυτές αφορούν για τις δράσεις αφού ξεσπάσει πυρκαγιά και όχι προληπτικά μέτρα. Οι συμβουλές περισσότερο αφορούν τη νοοτροπία που είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε ώστε να μείνουμε ασφαλείς.
Γιατί ενδιαφέρει: Οι σωστοί χειρισμοί σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικοί για τη διάσωση ζωών και περιουσίας. Οι συμβουλές είναι απλές και μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα από τον καθένα/την καθεμία. Αξίζει να του αφιερώσετε 2 λεπτά!
1. Μένουμε ψύχραιμοι – Δίνουμε σαφείς οδηγίες: Είναι απαραίτητο, κατά τη συνομιλία μας με την Πυροσβεστική, να μείνουμε ψύχραιμοι και να δώσουμε σαφείς οδηγίες για το που ακριβώς βρίσκεται η φωτιά. Όπως ο καθένας / η καθεμία από εμάς χρειάζεται να γνωρίζει συγκεκριμένες πληροφορίες ώστε να κάνει σωστά τη δουλεία του, έτσι και οι πυροσβέστες χρειάζεται να γνωρίζουν κάποια σαφή δεδομένα (τόπος, συνθήκες) προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.
2. Δεν προσπαθούμε να γίνουμε ήρωες: Αν η πυρκαγιά εξαπλώνεται ραγδαία και δεν έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε, απομακρυνόμαστε άμεσα σε ασφαλές σημείο. Ακόμα και αν κάποιος είναι εγκλωβισμένος, δεν πλησιάζουμε σε καμία περίπτωση, αλλά περιμένουμε τους πυροσβέστες που έχουν τα μέσα και την εκπαίδευση για να το πράξουν.
3. Αποφεύγουμε να εκτεθούμε στον καπνό: Περισσότεροι θάνατοι από πυρκαγιά έχουν ως αίτιο την τοξικότητα του καπνού, παρά τα εγκαύματα από τις φλόγες. Επίσης, ο καπνός εξαπλώνεται ραγδαία, οπότε είναι αναγκαίο να απομακρυνθούμε σε ασφαλές σημείο, αντίθετα από εκεί που φυσάει ο άνεμος!
4. Η φωτιά δεν είναι θέαμα: Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια μεγάλων πυρκαγιών. Κάποιοι πολίτες επιλέγουν, αντί να απομακρυνθούν σε ασφαλές σημείο, να παραμένουν, κάποιες φορές με τα αυτοκίνητα τους, κοντά στο σημείο που επιχειρούν οι πυροσβέστες για να «χαζέψουν» το θέαμα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν το έργο τους. Προφανώς, είναι επικίνδυνο να υιοθετούμε αυτή τη συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε μεγάλες πυρκαγιές.
Κάποια στιγμή, όσα προληπτικά μέτρα και αν λάβουμε, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πυρκαγιά, για να είμαστε ασφαλείς, τόσο εμείς όσο και η περιουσία μας, οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.