Αντιπυρική Περίοδος 2024

Οι προετοιμασίες για την νέα αντιπυρική περίοδο 2024 έχουν ξεκινήσει και όπως δήλωσε στις 17 Μαρτίου 2024 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, «η αντιπυρική περίοδος θα είναι δύσκολη και η μάχη που θα δώσουμε θα είναι μεγάλη», τονίζοντας παράλληλα ότι το «κλειδί» για την επιτυχία είναι η ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών με επίκεντρο την πρόληψη.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που αναφέρθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό Βασίλη Κικίλια, ότι θα εφαρμοστούν για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά την Πρωτομαγιά και σταματά την 31 Οκτωβρίου, είναι τα εξής:

Φέτος για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν στα δάση και ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ζώνες σε περίμετρο 100 μέτρων θα διανοιχθούν και γύρω από τα στρατόπεδα.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, πραγματοποιήθηκε κοινή επιμορφωτική εκπαίδευση όλων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ τον Απρίλιο μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα κληθούν να φέρουν εις πέρας δύσκολα σενάρια σε κοινές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία και το σωστό συντονισμό την ώρα της κρίσης.

Επιπλέον, με τον νέο Ποινικό Κώδικα που έφερε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης αυστηροποιούνται οι ποινές από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές με τις ποινές να φτάνουν τα 10 έτη κάθειρξης και τα πρόστιμα τις 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε το Πυροσβεστικό Σώμα με 990 προσλήψεις και υπερδιπλασιάζουμε τις Μονάδες Δασοκομάντος, συστήνοντας 10 επιπλέον ΕΜΟΔΕ σε όλη τη χώρα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αιγίς», ύψους 2,1 δις το οποίο αναμένεται τον Απρίλιο να προκηρυχθεί στο σύνολό του, έτσι ώστε από το 2025 να αρχίσουν να έρχονται στη χώρα οι εξοπλιστικές προμήθειες που περιλαμβάνουν από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, εναέρια κέντρα επιχειρήσεων, πλωτά μέσα και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα, μέχρι ραντάρ, μετεωρολογικούς σταθμούς, 112 με ενσωματωμένες τεχνολογίες νέας γενιάς και συστήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.

Καθαρισμοί οικοπέδων να θυμίσουμε όιτ:

Όσον αφορά στον καθαρισμό των ιδιόκτητων οικοπέδων μέσα σε οικισμούς, η διάταξη που υπεγράφει, αναφέρει ρητά ότι αυτό θα πρέπει να έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή μια μέρα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κ.λπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

Πηγή IN.GR

 

Union Security Ασφαλώς δίπλα σας!