Οδηγίες για το ασφαλές πέταγμα του χαρταετού

Σημαντικό θέμα προς αντιμετώπιση κάθε χρόνο, αποτελεί η αποφυγή κινδύνων από το πέταγμα του χαρταετού, την περίοδο του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Συμβουλές πριν πετάξει ο χαρταετός

Πρώτα από όλα επιλέγουμε την περιοχή. Το ιδανικό περιβάλλον για ασφαλές πέταγμα του χαρταετού είναι μία αλάνα ή ένα ανοιχτό πλάτωμα. Εναλλακτικά μπορεί να είναι μια ευρύχωρη παραλία, αλλά ο αετός μπορεί να καταλήξει στη θάλασσα.

Για να μην χαλάσει ο αετός, καλό είναι στην περιοχή που θα επιλέξουμε να μην υπάρχουν κοντά δέντρα ή φράχτες, στα οποία μπορεί να μπλεχτεί.  Όταν τρέχετε με τον αετό για την απογείωσή του, προσοχή να μην σκοντάψετε και τραυματιστείτε. Προσοχή και στα χέρια που κρατούν το σχοινί, όταν ο χαρταετός ανέβει ψηλά, το σχοινί μπορεί να μας κόψει ή κάψει τα χέρια.

Όπως μας συμβουλεύει ο ΑΔΜΗΕ δεν πρέπει να πετάμε το χαρταετό κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εμάς και διακοπή της παροχής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος φυσικά χρειαζόμαστε και τον άνεμο!

Οι οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ για το πέταγμα του χαρταετού

Την προσοχή των πολιτών στο πέταγμα του χαρταετού εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Διαχειριστής συμβουλεύει να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε:

  1. μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
  2. μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια, ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 800 400 4000 και 11500 (Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης & Βλαβών), μέσω της εφαρμογής κινητού MyDEDDIEApp η μέσω της online δήλωσης βλάβης στην ιστοσελίδα www.deddie.gr.

Εναλλακτικά επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά την επικράτεια.

 

Πετάμε το χαρταετό με ασφάλεια. Καλή επιτυχία

ΣΧΕΤΙΚΑ & ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

Union Security Ασφαλώς δίπλα σας!