Μια νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και μαζί της και οι ανησυχίες των γονιών για τη σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. Όπως είναι γνωστό το internet αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών, που μπορούν να χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο, παράλληλα όμως το διαδίκτυο κρύβει για τα παιδιά πολλούς και σημαντικούς κινδύνους.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μπορούμε αλλά και έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.
Για αυτό η Union Security αναμεταδίδει χρήσιμες και έγκυρες συμβουλές για να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι κατά τη διάρκεια της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς αλλά και γενικότερα.
Σύμφωνα με τον οδηγό για γονείς που εξέδωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet4kids.gr του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ένα καλύτερο και ασφαλές διαδίκτυο ξεκινά με εμάς τους ενήλικες.
Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά με εμάς…
- Με έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά για τους τρόπους που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.
- Με μια ισορροπημένη προσέγγιση – σύνδεση με το παιδί για να μοιραστεί πράγματα που του αρέσει να κάνει στο διαδίκτυο, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει.
- Με τη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων βοήθειας, παράδειγμα η γνώση του τρόπου ενεργοποίησης και χρήσης των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου.
- Με μια οικογενειακή συμφωνία, που θα δεσμεύει την οικογένεια για μια ασφαλή και θετική χρήση του internet στο σπίτι.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ το 45% των εφήβων είναι σε απευθείας σύνδεση «σχεδόν συνεχώς» και το 50% παραδέχονται ότι αισθάνονται εθισμένοι. Αν και δεν υπάρχουν αναλυτικές μελέτες, το τοπίο στην Ελλάδα δε φαίνεται να είναι διαφορετικό. σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε δείγμα 1100 χρηστών η πλειοψηφία των γονιών έχει καθημερινή ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα, το ίδιο πράττουν και τα παιδιά. Οι νεότεροι γονείς μάλιστα ηλικίας από 20-35 προκύπτει ότι το χρησιμοποιούν καθημερινά σε ποσοστό 71%.
Το πρόβλημα της υπερβολικής ενασχόλησης των παιδιών με την τεχνολογία απασχολεί έντονα τη σημερινή ελληνική οικογένεια και αυτό αποτυπώνεται και στα συγκεντρωτικά στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας help-line 210-6007686 του ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Κατά τη διάρκεια του 2017 μία στις τρεις κλήσεις που δέχτηκε η Γραμμή Βοήθειας αφορούσε περιστατικά υπερβολικής ενασχόλησης παιδιών με το διαδίκτυο ή με διαδικτυακά παιχνίδια.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια για τον εθισμό τα οποία θα πρέπει να προσέξετε:
- Νιώθει το παιδί σας εκνευρισμό όταν δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο;
- Παραμελεί τις δραστηριότητές του, τους φίλους του και την οικογένειά του για χάρη του διαδικτύου;
- Αλλάζει τις συνήθειες διατροφής και ύπνου για χάρη του διαδικτύου;
- Νιώθει ενθουσιασμό, χαρά, ικανοποίηση μόνο όταν είναι στο διαδίκτυο;
- Μοιράζεται τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδιώκοντας την επιβεβαίωση από φίλους ή ακόμα και αγνώστους;
- Δεν είναι σε θέση να απολαύσει την καθημερινότητα του εκτός αν τη «μοιραστεί» με φίλους ή και αγνώστους στο διαδίκτυο;
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
- Κακή ψυχική υγεία: Η ακραία χρήση της τεχνολογίας μπορεί να διαταράξει την ψυχική υγεία των παιδιών οδηγώντας σε άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και μοναξιά.
- Κακή σωματική υγεία: Η επιβάρυνση των ματιών, ο χρόνιος πόνος στον αυχένα και στην πλάτη και η αδυναμία συγκέντρωσης είναι συνηθισμένες συνέπειες της υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
- Αποξένωση: Μελέτες έχουν δείξει πώς οι έφηβοι σήμερα δεν έχουν μόνο περιορισμένες κοινωνικές επαφές πρόσωπο με πρόσωπο αλλά επίσης δυσκολεύονται να αλληλοεπιδράσουν με τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο.
- Κακές σχολικές επιδόσεις: οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογία οδηγεί σε πολλαπλές εργασίες που ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να χειριστεί, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών. εκτός αυτού, οι περισσότεροι έφηβοι παραδέχονται ότι κάνουν τις σχολικές τους εργασίες ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαντούν σε μηνύματα.
- Διαταραχές ύπνου: οι νέοι που δαπανούν περισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν διαταραχές στον ύπνο με πιθανές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΡΗΣΗΣ
- Θέστε κανόνες: Βοηθήστε το παιδί να οριοθετήσει το χρόνο που δαπανά στη χρήση της τεχνολογίας. συμφωνείστε μαζί του για τις ώρες που επιτρέπεται να ασχολείται σε καθημερινή βάση και ορίστε ώρες όπου να απαγορεύεται η χρήση συσκευών όπως π.χ. η ώρα του φαγητού.
- Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία: υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές και φίλτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να παρακολουθεί και να μειώσει το χρόνο που δαπανά στο διαδίκτυο.
- Ακολουθούν ενδεικτικά εργαλεία ελέγχου χρήσης:
- Applications για τη διαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο – διαβάστε φυλλάδιο εδώ.
- Εργαλεία περιορισμού του χρόνου χρήσης από το Facebook και το Instagram – διαβάστε άρθρο εδώ.
- Ρυθμίσεις διαχείρισης χρόνου στις κονσόλες παιχνιδιών Playstation και Xbox – διαβάστε άρθρο εδώ.
- Δώστε το καλό παράδειγμα: Θα πρέπει τα όσα με λόγια συμβουλεύετε το παιδί σας να τα τηρείτε πρώτα εσείς, δίνοντας το καλό παράδειγμα καθώς ως γονείς αποτελούμε από τα πιο σημαντικά πρότυπα προς μίμηση.
- Βοηθήστε το να βρει άλλα ενδιαφέροντα: ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με νέες δραστηριότητες και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν τον υπολογιστή και ενθαρρύνετε τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις.
- Ζητήστε βοήθεια: εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει σημαντική εξάρτηση από την τεχνολογία, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες.
- Μια λύση είναι η Γραμμή Βοήθειας help-line 210- 6007686 όπου ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο μπορούν να σας παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μπορούμε αλλά και έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.
ΣΧΕΤΙΚΑ & ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS
- Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων βασικά σημεία για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
- Ενημερωθείτε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.
- Επισκεφθείτε τη Γωνιά Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Διαβάστε σχετικό και σύντομο άρθρο στο blog Union Security.
Union Security Ασφαλώς δίπλα σας!